Kurssi: Team Building in Schools

Kurssin järjestäjä: Europass

Aika ja paikka: 28.2.-5.3.2022 Teneriffa

Maanantai 28.2.2022

Saavuimme kurssipaikalle San Cristobal De La Lagunaan. Esittäytymisten ja tutustumisen jälkeen keskustelimme vapauden käsitteestä opetuksessa ja kasvatuksessa, ja teimme siihen liittyvän ryhmätyön. Vapauteen liittyy myös vastuuta ja velvollisuuksia, ja meillä oli mielenkiintoinen keskustelu siitä, millä tavoin vapautta voi opettaa.

Illalla teimme opastetun kävelyn La Lagunan historiallisessa keskustassa. Majapaikkaamme Santa Cruziin verrattuna La Laguna sijaitsee huomattavasti ylempänä, ja vaikka etäisyyttä on vain muutama kilometri, La Lagunassa on selvästi viileämpää ja tuulisempaa. Tuulitakki ja huppari olivat siis tarpeen.

Tiistai 1.3.2022

Vietimme koko kurssipäivän Cruz Del Carmenissa, jonne matkasimme paikallisbussilla. Päivän aiheena oli erilaiset tiimit ja tiimiyttämisharjoitukset, joita teimme patikoinnin lomassa. Kouluttajamme Carlo antoi meille käskyn kävellä hetken hiljaa ja miettiä, miten se vaikuttaa meihin. Kävelyn jälkeen keskustelimme läsnäolon merkityksestä elämässä ja opettamisessa. Mietimme myös sitä, kuinka luonto vaikuttaa läsnäolon kokemiseen ja kuinka sitä voi käyttää opetuksessa hyväkseen. Seuraava tiimiyttämisharjoitus liittyi luottamukseen. Testasimme, miltä tuntuu olla toisen ihmisen neuvojen varassa kun itse ei näe reittiä. Carlo luennoi meille kävelyn lomassa tiimiyttämisen teoriasta ja käytännöstä. Pidimme myös pienryhmissä valmistamamme pienet esitykset erilaisista tiimeistä. Meidän esityksemme aiheena oli ongelmanratkaisutiimit.

Menetelmä, jossa näitä asioita käsiteltiin ulkoilmassa ja upeassa luonnossa, oli erityisen voimauttava. Kun illalla saavuimme väsyneinä hotellille pitkän päivän jälkeen, urheilukellokin näytti huomattavasti pienempää stressitasoa kuin edellisen päivän luokkahuonetyöskentelyn jälkeen. Kyllä luonnolla on voimauttava vaikutus.

Keskiviikko 2.3.2022

Päivän aiheena oli pelien ja leikkien käyttö tiimin muodostuksen apuna, ja koulutuspaikkana Playa de las Teresitas. Aloitimme päivän yhteisen piirin äärellä antamalla palautetta kahdesta edellisestä päivästä. Olimme yhtä mieltä siitä mieltä, että ryhmän ilmapiiri on hyvä, ja että Carlon meillä teettämien hyvien harjoitusten lisäksi mukana olevat kokeneet opettajat voisivat jakaa omia hyväksi havaitsemiaan harjoituksia.

Teimme rannalla lapsille sopivia eläinjoogaharjoituksia ja tutkailimme harjoitusten muodossa, miten luottamusta tiimissä voidaan rakentaa. Teimme mm. kaksi harjoitusta siitä, miten kosketuksen avulla luodaan luottamusta toiseen. Saksalainen kurssikaverimme näytti käyttämäänsä menetelmää kosketuksen rauhoittavasta vaikutuksesta. Harjoittelimme näitä keskenämme pareittain. Luovia menetelmiä harjoittelimme tiimeissä luomalla hiekasta teoksia aiheena ”vapaus”, ja keksimällä frisbeelle uusia käyttötarkoituksia. Päivän harjoitteista syntyi keskustelu kosketuksen ja etäisyyden merkityksestä ja kokemisesta eri kulttuureissa.

Torstai 3.3.2022

Aloitimme päivän piirustustehtävällä, jossa jokainen sai paperin johon hahmotella vapaasti oma piirros, jonka piti kuitenkin sopia vasemmalla ja oikealla puolellamme istuvan osallistujan piirrokseen. Tästä syntyi upea yhteisteos, jonka jokainen osa johti seuraavaan. Piirtämisprosessissa sai kokea, miltä tuntui ottaa omassa teoksessaan huomioon myös toisen teos ja näkökulma. Tässä tehtävässä on suora yhteys tiimin toimintaan, jossa yksilö toimii itsenäisesti, mutta omassa toiminnassaan ottaa huomioon myös toisten näkökulmat ja lopputuloksessa näkyy kaikkien vaikutus.

Seuraavaksi teimme väittelyharjoituksen, jossa jakauduimme kahteen ryhmään. Ryhmille annettiin tehtäväksi miettiä perustelut annetulle näkökulmalle ja sen jälkeen yrittää vakuuttaa toinen puoli oman näkökulman oikeutuksesta. Väittely äityi niin kiihkeäksi, että viereisestä luokasta tultiin pyytämään meitä vääntämään volyymia pienemmälle. Päätimmekin siirtyä läheiseen puistoon jatkamaan väittelyä. Väittelimme kahdesta eri aiheesta, ja molemmat väittelyt päättyivät yhteisen mielipiteen muodostamiseen.

Jatkoimme harjoituksia puistossa. Harjoitukset liittyivät positiivisen palautteen antamiseen, empatiaan ja tutustumiseen. Saksalaiset osallistujat näyttivät useita erilaisia harjoituksia, joissa käytettiin tarinoita ja kosketusta vuorovaikutuksen vahvistamiseen. Päivän päätteeksi itävaltalainen Jakob jakoi harjoituksen, jossa ryhmä asettuu ympyrään ja jokainen ottaa vuorollaan askeleen kohti ryhmän keskustaa, kuitenkin niin että kaksi osallistujaa ei saa astua yhtä aikaa. Jos näin kävi, kaikkien piti palata takaisin alkuperäiselle paikalleen. Sanoja ei saanut käyttää, eikä askeltaa saanut järjestyksessä. Harjoitus päättyy siihen, kun kaikki ovat ottaneet askeleen. Tämä harjoitus on omiaan toisten huomioimiseen ja rauhoittumiseen.

Perjantai 4.3.2022

Päivän pääaiheena oli kokemusten jakaminen. Ranskalaiset osallistujat vetivät kestävään kehitykseen liittyvän ryhmätyön. Suunnittelimme vuorovaikutteisen oppitunnin, jossa opiskelijat reflektoivat ja kokoavat yhteen kestävän kehityksen projektissa oppimaansa. Oli jännä nähdä, miten erilaisia tuntisuunnitelmia aiheesta kehkeytyi. Me suomalaiset keskityimme opetusmenetelmiin, keski- ja etelä-eurooppalaisille oli puolestaan tärkeää, millainen näkyvä lopputulos tunnista voisi syntyä.

Me pidimme suomalaisesta koulutusjärjestelmästä lyhyen alustuksen, jonka pohjalta kävimme todella mielenkiintoisen keskustelun kunkin osallistujamaan vahvuuksista ja kehittämisen kohteista.

Kurssi päättyi ekskursioon upealle Teide-vuorelle. Ajoimme pikkubussin kyydissä Teiden kansallispuistoon, jossa kävimme museossa ja saimme hetken kävellä tulivuoren maisemissa. Kokemus oli varsin vaikuttava.

Kurssin anti jäi mietityttämään meitä jonkin verran. Aihe oli kiinnostava, ja toteutus pääosin ulkoilmassa ja erilaisissa ympäristöissä oli mukava ja voimauttavakin. Työhyvinvoinnin vahvistajana kurssi täytti tehtävänsä, mutta sen tietopuolinen sisältö jäi melko kevyeksi. Parasta antia kurssilla oli, kun kokeneet osallistujat eri maista jakoivat omia hyviksi havaittuja menetelmiään ja harjoituksiaan.

Teksti ja kuvat: Reeta Tenhola ja Johanna Jokinen

Jätä kommentti