Paikka: Teneriffa, Espanja

Kurssin kesto: 12.–26.2.2022

Kurssin nimi: Laruga Glaser’s Ashtanga Yoga Retreat 12–26 February in Tenerife

Kurssin järjestäjä: Purple Valley Yoga

Olin suunnitellut alun perin Erasmus+ -opintomatkani vuoden 2020 loppupuolelle. Pandemian takia opintomatkani siirtyi yli kahdella vuodella eteenpäin. Hyvää matkaa kannatti kuitenkin odottaa. Reissu oli kokonaisuutena upea ja opettavainen kokemus. Matkustin ensimmäistä kertaa yksin. Olen aina ennen reissannut joko puolisoni tai ystävieni kanssa. Laruga Glaserin retriitille olisi ollut muitakin kiinnostuneita lähtemään mukaan, mutta epävarmojen aikojen vuoksi muita ei tullut.

Ennen matkaa jännitin yksin reissuun lähtemistä, mutta olin myös innnoissani tästä mahdollisuudesta. Matkajärjestelyt olen tottunut hoitamaan itsenäisesti, mutta jännitin sitä, että minun pitäisi hoitaa kaiken puhumisen yksin. Minulla on vaikea lukihäiriö kuulon seudulla ja keskivaikea lukihäiriö lukemisessa ja kirjoittamisessa. Olen onneksi pienestä pitäen rakastanut kirjoja ja tämän vuoksi olen aina lukenut ja kirjoittanut paljon. Lukihäiriöni on harjaantunut ja pärjään sen kanssa muuten hyvin, mutta erityisesti vieraissa kielissä on haasteita.

Matkan aikana sain kuitenkin huomata, että olin ollut turhaa huolissani puhumisesta. Itse asiassa minua ymmärrettiin tosi hyvin, vaikka ääntämiseni ei ole kovin hyvä. Kun lukihäiriö on kuulon seudulla, ääntämistä on haastavaa oppia. Tiesin, että kurssilla olisi noin 35 joogaopiskelijaa ja tämän lisäksi kurssin opettajat, avustaja ja retriitin järjestäjä sekä muu henkilökunta. Olin myös ainoa suomalainen ja lentoaikojen vuoksi minun piti lähteä jo päivää ennen kurssin alkua Teneriffalle ja yövyin hotellissa yhden yön ennen retriittipaikalle saapumista. Olin siis yli kaksi viikkoa valtavassa kielikylvyssä. Aamusta iltaan hoidin kaiken kommunikoinnin englanniksi.

Retriitillä minulla oli myös ulkomaalaiset kämppäkaverit. Ensimmäisen viikon jaoin talon kahden mahtavan irlantilaisen naisen kanssa. Irlantilaiset olivat siskoksia ja todella puheliaita. Meillä toimi yhteiselämä sujuvasti ja hyvin ja oli hauskaa vaihtaa heidän kanssaan päivän kuulumisia iltaisin. Toisella viikolla minulla oli kämppäkaverit Saksasta ja Alankomaista ja heidän kanssaan eläminen samassa talossa sujui myös hyvin.

Pandemian aikana koin matkalle lähtemisen työläänä ja myös rahaa kului menoihin, joita ei ole ennen ollut: koronatesti, kotitestit ja maskit. Retriitillä vaadittiin kotitestien tekemistä retriitin aikana ja virallista testiä ennen saapumista paikalle — myös rokotetuilta. Lisästressiä aiheutui vielä siitä, että puolisoni sairastui koronaan kuusi päivää ennen matkaa. Itse pysyin onneksi terveenä ja testitulokseni oli myös negatiivinen ennen lentoa. Lisäksi olin ennen lähtöä tosi stressaantunut, onko minulla kaikki tarvittavat terveysdokumentit täytettyinä oikein. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja olin turhaan murehtinut yksityiskohdista. Lopulta kukaan ei edes kysynyt testitulostani. Teneriffalla ihmiset olivat muutenkin tosi rentoja koronan suhteen, vaikka julkisissa sisätiloissa oli vielä silloin maskipakko. Ulkona ja retriitillä (koska kyseessä oli suljettu ryhmä) maskia ei tarvinnut pitää. Pandemian vuoksi minulta peruuntui useampi matka 2020 ja oli tosi vaikeaa uskoa, että pääsin oikeasti vihdoin ulkomaille.

Retriitin aikataulu

8-10 Harjoitus

11-12 Brunssi

16-18.30 Teematunti

18.30-19.30 Illallinen

Harjoitusta tehtiin astangajoogan perinteen mukaisesti kuutena päivänä viikossa. Teematunteja oli lähes joka iltapäivä. Ruoka oli retriitillä mielettömän hyvää, herkullista ja terveellistä kasvisruokaa. Itse asiassa parasta ruokaa, mitä olen ennen saanut missään muulla retriitillä. Retriitillä oli myös tuoreita hedelmiä, yrttiteetä ja kahvia jatkuvasti saatavilla.

Laruga oli minulle opettajana jo tuttu entuudestaan ja tiesin pitäväni hänestä. Teematunneilla meillä oli teoriaa, filosofiaa ja jonkin verran fyysisiä harjoituksia. Pidin Larugan teematunneista todella paljon ja sain niistä runsaasti materiaalia ja inspiraatiota myös omaan opettamiseeni. Harjoittelen pääasiassa yksin ja oli mahtavaa saada myös omaan harjoitukseen avustuksia ja opetusta kahden viikon ajan. Astangajoogan perinteestä inspiraatio opettamiseen ammennetaan omasta harjoituksesta. Astangajoogassa korostuu siis erityisesti se, että jos haluat opettaa astangaa, sinulla pitää olla myös säännöllinen oma harjoitus.

Meillä oli kurssilla sopivasti myös vapaa-aikaa. Olin suunnitellut vapaa-ajallani hoitavani omia asioita muun muassa töihini liittyen. Minulla oli läppäri mukana sitä varten, mutta päädyinkin reissaamaan pitkin Teneriffaa muiden kanssa. Normaalisti suunnittelen paljon aikataulujani, mutta matkalla oli ihanaa elää hetkessä ja joogakuplassa. Meillä oli myös yllättävän hyvät säät pari sadepäivää lukuun ottamatta ja vietimme paljon aikaa rannalla sekä meressä uiden. Kurssipaikka oli Etelä-Teneriffalla, mutta viimeisenä päivänä päädyin parin kurssikaverin kanssa Pohjois-Teneriffalle, vaikka lentoni lähti etelän kentältä. Lentoni lähti myöhässä, joka ei haitannut, koska minulla oli hyvää seuraa ja hauska illallinen Santa Cruzissa. Matkan jälkeen olin todella kiitollinen siitä, että lähdin yksin reissuun. Yksin matkatessa tutustuu helpommin muihin ja on enemmän avoin uusille kokemuksille.

Teksti ja kuvat:

Kira Vuorisalo

Jätä kommentti