En lähtenyt toukokuun puolivälissä ensimmäistä kertaa Erasmus+ -hankkeen turvin kehittämään itseäni kielenkäyttäjänä ja ihmisenä sekä sitä kautta myös opettajana ja kouluttajana. En myöskään lähtenyt ensimmäistä kertaa kohti tuntematonta, joka nyt sijaitsi Andalusian Granadassa Sierra Nevadan vuoriston lumihuippujen kupeessa. Lunta siis, vaikka lämpöä päivällä +35 ja välillä jopa +40C!

Tarkalleen opinahjoksi valikoitui Castilan kansainvälinen espanjan kielen koulu, joka sijaitsi Albaicínin idyllisessä valkoseinäisten talojen hallitsemassa kaupunginosassa. Heti sinne päästyäni tajusin olevani ytimessä, oli löytynyt juuri sitä mitä hain. Kiitos tästä kollegalleni Päivi Niemelälle, joka auliisti vastasi epätoivooni löytää jotain erityistä.

Päiväni olivat viikon ajan ns. perinteisiä, mutta tiukasti hetkessä kiinni. Niin tiukasti, että unohdin jopa, että jääkiekon MM-kisat käynnistyivät samanaikaisesti kotikaupungissani Suomessa. Puolet vuorokaudesta meni espanjan kodissani vuoren huipulla kera perheen, johon kuului vanhempien lisäksi kaksi kouluikäistä lasta ja kolme koiraa. Sivusta katsottuna heidän elämänsä oli tyypillistä alueen arkea eli lähes räjähtävää energiaa vaativaa aktiivisuutta. Sain heiltä oman huoneen, ravintoa sopivasti ja paljon ajatuksia.

Toista puoliskoa vuorokaudesta hallitsivat koulun tunnit ja aktiviteetit. Opintotuokioita oli päivässä neljä tuntia yleensä kolmen hengen ryhmissä. Erinomaisia ja monipuolisia – niissä tarkasteltiin kieltä useimmiten hyvin eri kantilta kuin suomalaisissa espanjan oppikirjoissa. Ne eivät olleet luentoja vaan tunnit etenivät vahvasti keskustellen. Aiheina espanjan kielen hankalimmat solmut, mikä voi kuulostaa pahalta mutta epämukavuus muuttui aina voitoksi ja palkinnoksi.

Siestan jälkeen oli aktiviteettejä, joissa meidät opiskelijat pantiin käytännön töihin. Tästä esimerkkinä vierailu paikallisessa kauppahallissa, jonka myyjiltä piti tivata eri paikallisten ruokien ja suosikkituotteiden hintoja. Mainittakoon myös vierailu Espanjan esi-isien Fernandon ja Isabelin hautakappelissa. Tämä kuningaspari käynnisti prosessin, josta syntyi nyky-Espanja ja heidän ansiostaan Columbus pääsi Amerikkaansa.

Taakseni jäi rikas viikko ja kaipuu palata sinne ehkäpä oman opiskelijaryhmän kanssa. Prosessi on käynnissä. Andalusia jaksaa odottaa meitä ja me sitä.

Koulun tiedot:

Castila, Centro Internacional de Estudios Hispánicos · Plaza de San Nicolás 3 · 18010 GRANADA

Escrito por Jouni Karapalo

Jätä kommentti