Tämän vuodessa alussa astangajoogayhteisö sai kuulla iloisia uutisia, sillä pitkän odotuksen jälkeen astangajoogan pääopettaja Sharath Jois olisi tulossa Eurooppaan opettamaan. Varasin paikan kurssille heti, kun se oli mahdollista ja tästä alkoi pitkä odotus syyskuun alussa olevalle kurssille.

Vain muutama päivä ennen matkaa saimme kuitenkin kuulla ikäviä uutisia, sillä Sharathin viisumihakemus Eurooppaan oli hylätty ja hän ei pääsisi matkustamaan Eurooppaan pitääkseen kurssin. Kaikki olivat varmasti pettyneitä, mutta onneksi kurssin järjestäjillä oli varasuunnitelma. He päättivät muuttaa kurssin nimeksi Alternative Workshop, jonka myötä opetukseen tuli hieman muutoksia. Kaikesta huolimatta olin hyvin innoissani, sillä pääsisin tapaamaan saman henkisiä ihmisiä ympäri mailmaa.

Saavuin päivää ennen Madridiin yhdessä mieheni kanssa. Kävimme katsomassa paikan, jossa kurssi järjestettäisiin. Kurssipaikka oli aivan jalkapallojoukkue Real Madridin stadionin vieressä, joten nämä seudut viikon sisällä tulivat hyvin tutuiksi.

1. kurssipäivä

Jokainen opetuspäivä alkoi aikaisin aamulla, sillä astangajoogan perinteiseen harjoitteluun kuuluu tehdä harjoitus heti aamusta, jolloin maailma on vielä rauhallinen ja mielikin on usein rauhallisempi. Tämä on ihana tapa aloittaa päivä.

Saapuessani kurssipaikalle ennen aamuseitsemää kadut olivat vielä pimeät. Sisällä liikuntahallissa oli kuitenkin jo paljon odottavia oppilaita ja ympärillä kuului iloista puheensorinaa. Tuntui, että kuulun tänne osaksi, vaikka en tuntenutkaan ketään. Asettelimme joogamatot järjestykseen rivi riviltä pieni väli mattojen välissä.

Aloitimme päivän kokoontuen yhteen suureen ympyrään. Pidimme toisiamme kädestä kiinni silmät suljettuina ja virittäydyimme tulevaan viikkoon. Kuulimme Sharathin puheterveiset ja sanoman ”Yoga is a One Big Family”. Siltä se tuntui, olimme kaikki saapuneet paikalle harjoittelemaan yhdessä, olimme yhtä suurta perhettä.

Tämän jälkeen teimme ohjatun 1. asentosarjan yhdessä. Tässä kaikki tekevät harjoituksen saman aikaisesti, sanskritin kielellä ohjattuna harjoituksena. Se on hyvin energisoiva, meditatiivinen harjoitus. Opettaja laski numerot espanjaksi, joka itseäni hieman hämmensi, sillä en osaa espanjaa. Harjoituksessa on kuitenkin helppo pysyä mukana, jos astangajoogaa harjoittelee perinteen mukaan ja on saanut opetusta siihen kuinka vinyasat, hengitys ja liike, yhdistyy harjoituksessa.

Loppurentoutuksen jälkeen päätimme päivän yhteiseen meditaatioon. Kokoonnuimme vielä n. 10 hengen pienempiin ympyröihin, jossa silmät suljettuina toimme mielen huomiota hengitykseen ja tähän hetkeen. Olimme siellä yhdessä.

2. kurssipäivä

Lauantai aamuna tulimme harjoittelemaan hieman liukuvammalla aikataululla. Aamu alkoi mysoreharjoittelulla.

Mysoreharjoittelu on perinteinen tapa harjoitella astangajoogaa. Harjoittelu tapahtuu itsenäisesti opettajan valvonnan alla. Oppilas saa omaa tilaa rakentaa omaa joogaharjoitusta ja tarvittaessa opettaja korjaa ja avustaa jooga-asennoissa sekä myös opettaa harjoitusta eteenpäin, kun näkee oppilaan olevan siihen valmis. Suosittelen jokaista astangajoogan harjoittajaa siirtymään mysoreharjoitteluun, kun perusharjoitus, jonka oppii esim. Astangajoogan alkeiskurssilla, on tuttu.

Koska jokainen oppilas teki harjoitusta omaan tahtiin, niin salissa osa oppilaista oli jo harjoituksen loppupuolella kun taas osa vasta aloitti omaa harjoitusta. Harjoittelimme yhdessä riippumatta siitä, onko harjoitellut pidemmän aikaa ja teki haastavampia asentosarjoja tai vasta vähemmän aikaa tehden ensimmäistä asentosarjaa. Tässä harjoituksessa jokainen on yhtä arvokas ja ei tarvitse puhua samaa kieltä ymmärtääkseen toista ja se on upea yhdistävä tekijä.

Iltapäivällä meillä oli vuorossa konferenssi. Sielä oppilaat saivat kysyä mitä ikinä tulikaan mieleen. Yhtenä aiheena nousi pintaan puhuminen joogasta. Siitä kuinka jokainen kokee joogan eri tavoin. Jokainen yksilö puhuu joogasta omasta kokemuksesta ja näkökulmasta. Jooga voi olla mm. työväline päivittäiseen elämään helpottamaan arkea.

Lopetimme päivän parimeditaatioon. Nojasimme toisiamme selkä selkää vasten. Meditaation teema oli kuinka tukeutua toiseen kadottamatta itseään.

3.-5. kurssipäivä

Seuraavat kolme päivää teimme varhaisin aamulla mysoreharjoituksen. Joinain aamuina kehoni tuntui väsyneeltä, mutta joka kerta kun astun joogamatolle sain energiaa harjoitukseen yhteisöstä ja vierelläni muista harjoittelijoista. Harjoituksen jälkeen tuntui aina niin ihanalta jatkaa päivää, mieli rauhaisana.

Harjoitusten välissä ehti myös tutustua hieman Madridin nähtävyyksiin ja kasvisruokatarjontaan. Oma suosikkini Madridissa oli Parque de Retiro, suuri puistoalue keskellä vilkasta kaupunkia. Madridissa oli myös todella hyvä vegaaniruokatarjonta. Näistä lempipaikkani oli Honest Greens, jonka Latin lover oli varmasti maukkain bowl-ruoka, jonka olen koskaan syönyt.

Kurssin keskelle onnistui tulemaan myös iso sade ja ukkosmyrsky, jonka ajaksi tuli virallinen presidenttitason varoitus pysyä sisällä suojassa. Alueella, jossa olin ei onneksi suuria tulvia tullut, mutta Espanjassa osa alueista kärsi tilanteesta pahasti, sillä pitkän hellejakson jälkeen ei ollut satanut kuukausiin. Tämä myös muistutti ilmastonmuutoksen vaikutuksista globaalilla tasolla.

6. kurssipäivä

Viimeinen päivä alkoi ohjatulla 1. sarjalla.  Saimme tehdä viimeisen harjoituksen Sharathin etäohjauksena kuullen hänen äänensä. Tuntui kuin hän olisi ollut paikalla. Jokainen oli varmasti jo hieman väsynyt viikon harjoittelusta, mutta silti me vielä yhdessä teimme harjoituksen suurella lämpimällä energialla.

Lopuksi kokoonnuimme vielä kerran yhteen suureen ympyrään. Teimme vielä yhden meditaation, jonka aikana pidimme oikeaa kättä vierustoverin polvella. Meditaation aikana kerrottin tarina, jonka sanomana oli että anna itsesi loistaa kuin kukka, olla avoin ja onnellinen. Kun lopulta avasimme silmämme, jokaisen eteen oli aseteltu kukka. Se oli kaunis. Onnellinen hetki. Tämän jälkeen kaiuttimista alkoi kuulua laulu We Are Family. Siltä se todella tuntui, yhdeltä suurelta perheeltä, jossa oli osallistujia ympäri maailmaa, yhdessä tässä hetkessä.

Joogaterveisin Jannika Ijäs

Jätä kommentti