Estill Voice Training on laulunopetusmalli, jonka on luonut amerikkalainen laulajatar Jo Estill. Se perustuu äänen fysiologiaan ja äänenkäytössä tarvittavien lihasten tietämykseen. Tämä tieto mahdollistaa turvallisen ja tyyliin sopivan äänentuoton. Estill-laulunopetusmallin asiantuntijat tapaavat vuosittain Symposiumissa, joita pidetään eri puolilla maailmaa, tällä kertaa paikkana oli Itävallan pääkaupunki Wien.

Matkani Wieniin alkoi ti 1.8 ja tapasin lentokentällä ystäväni Sallan ja Kristiinan Helsingistä, heidän kanssaan olimme varanneet majoituksen. Olemme opiskelleet Estill-Master Trainereiksi usean vuoden ajan ja näin tulleet toisillemme tutuiksi.

Wienin majapaikkaan päästyämme tutustuimme lähiseutuun ja illalla meillä olikin jo tapaaminen muiden Estill-kurssilaisten kanssa. Koulutuspaikkana oli Das Muth – Wiener Sängerknaben konserttisali, joka oli akustiikaltaan, tekniikaltaan ja myös muilta osin ensiluokkainen.

Keskiviikko 2.8.2023

Keskiviikko oli ensimmäinen varsinainen koulutuspäivä. Yleisesti ottaen koulutuksen anti oli monipuolinen ja mielenkiintoinen. Kuulimme uusia tutkimustuloksia äänestä ja sen käyttämisestä ja ruokatuntien aikana oli myös mahdollisuus kuulla aivan upeita lauluesityksiä.

Symposium alkoi Styrian Voices- kuoron esityksellä. Kuoroa johtaa Estill-ohjaaja Patrik Thurner ja hän käyttää Estill-asiantuntemustaan hyödyksi kuoron soinnin löytämisessä. Meidät toivotettiin tervetulleiksi wieniläisten järjestäjien toimesta jodlauksella, jota sitten itsekin pääsimme kokeilemaan.

Päivän muita aiheita olivat poikakuoron ohjaaminen, miten löytää esiintyjän identiteetti, miten käsimerkit (motor learning) vaikuttavat oppimiseen ja Estill-opetus yliopistossa ja opettajan koulutuksessa. Brittiläinen näyttelijä Gemma Boaden kertoi Estill-mallin vaikutuksista hänen työhönsä ja tulkintaan omassa monologi näytelmässään. Saimme tietoa Estill-traditiosta kuorokentällä ja nuotinlukemiseen suhteessa äänikvaliteetteihin.

Hauskaksi lopuksi kuulimme miten Beatboksaajat käyttävät ääntään. Tässä esittelijöinä olivat Patrik Thurner, joka osasi kääntää asiat Estill-kielelle ja esimerkit esitti Beatboksauksen maailmanmestari Ivory Parker. Tietenkin pääsimme myös itse kokeilemaan tämän tekniikan saloja.

Ruokailun väliaikaohjelmana esiintyivät Barbara Schutting Itävallasta ja Ariane Indira Messmer sveitsistä. Barbara oli ollut opiskelemassa myös Suomessa Metropoliassa ja oli tulossa vaihtoon Suomeen tänä syksynä.

Torstaina 3.8.2023

Toinen päivä jatkui jälleen das Muthin salissa. Mielenkiintoisia aiheita oli monia. Kuulimme pitkittyneen koronan hoitamisesta ja kuntoutuksesta hengitys- ja ääniharjoitteilla. Maailman musiikin tuulahduksia tarjosivat meille esitykset bulgarialaisesta naiskuorolaulusta ja etelä korealaisten Pansori-laulajien äänenkäytöstä sekä tutkimus brasilialaisen ja kuubalaisen laulutradition eroista.

Päivän visuaalisin esitys oli 3D-mallennus ääntöväylästä ja sen toiminnasta. Saksalaiset tutkijat Stefanie Rummel ja Fiona Stritt olivat tutkineet ääntöväylän liikkeitä, kun lauletaan Estill-mallin mukaisesti kuudella eri kvaliteetilla. Nykytekniikka antaa täysin uuden ulottuvuuden tutkimukseen ja oli varsin mielenkiintoista seurata mitä muutoksia ääntöväylässä tapahtuu, kun lauletaan eri tyylilajeissa. Tutkimustyö on olennainen osa Estill-mallin kehitystä.

Ruokailun väliaikaohjelmana kuultiin Aleksandra Wozniak, Puolasta esittämässä omia sävellyksiään. Petra Lang Saksasta demonstroi omaa kehitystään oopperalaulajana Estill-tietämyksensä kasvaessa. Koskettavin hetki oli, kun iranilainen Samira Dilmaghani lauloi omia teoksiaan persialaisen tyylin mukaisilla asteikoilla. Iranissa naiset eivät saa musisoida yksin ja heillä on musiikin tekemiseen tiukat säännöt. Samira kuitenkin teki sitä, mitä sydämessään halusi – lauloi ja soitti – yksin.

Perjantai 4.8.2023

Perjantaiaamu alkoi aiheella, jossa käsiteltiin kuntosaliohjaajien äänenkäyttöä. Näimme harjoitteita, joissa on yhdistetty kuntosaliharjoittelu Estill-tekniikan eri osa-alueisiin. Esiintymisjännitykseen ja tulkintaa liittyen kuulimme alustuksen siitä, miten Mindfulness vaikuttaa esiintyjään ja miten tekstin kautta toimitaan laulussa tunteiden tulkkina.

Iltapäivän kokonaisuudessa Pop-laulaminen ja Estill kohtasivat ja särölaulamisen salaisuudet ja historia sekä kulttuurisidonnaisuus avautuivat  ja tietenkin myös kokeilimme itse omia rajojamme. Viimeiset demonstraatiot käsittelivät hengittämistä ja pohdimme kysymyksiä siihen liittyen.

Ruokatauon väliaikamusiikkina saimme kuulla Katrein Von Opstalia Belgiasta ja Jacob Thomas ja Cari Tellis Amerikasta duetoivat.  Naomi Eyers on australialainen laulajatar ja laulunopettaja, joka esitti meille mitä hän oli tehnyt korona-aikana. Hän lauloi itsensä kanssa moniäänisesti videolle tehtyjen monistettujen Naomien kanssa eri hahmoina ja yleisö eläytyi hulvattomasti mukana. Naomi on tähti kotimaassaan ja myös Estill-yhteisön vankkumaton jäsen.

Perjantai-iltamme päättyi yhteiseen illallistilaisuuteen ravintolassa Stöckl im Park, joka sijaitsi Belvederen linnan puistossa. Siellä saimme vielä tavata tuttuja ja luoda kontakteja uusien ihmisten kanssa. Koulutuspäivien aikana sain paljon tietoa äänestä ja tutkimuksen etenemisestä. Koin upeita elämyksiä musiikin parissa ja sain nauttia taidokkaista esityksistä päivien lomassa.

Wien itsessään myös hurmasi. Päivät olivat pitkiä, mutta iltaisin ehdimme käydä tutustumassa kaupunkiin ja viikonloppuna ehdimme myös linnoihin ja museoihin. Ehdin Schönbrunnin linnaan ja Belvederen palatsin taidenäyttelyyn, ihastelimme kruunun aarteita ja Tuomaan kirkkoa, jossa kuulimme taidokasta urkujen soittoa. Näin upean oopperatalon, Mozartin patsaan ja vierailin Mozartin kotimuseossa. Kuuluisa huvipuisto Prater oli elämys iltavalaistuksessa. Wien on henkeäsalpaavan kaunis kaupunki upeine rakennuksineen ja puistoineen ja matkani oli tältäkin osin varsin onnistunut.

Teksti ja kuvat: Sari Metsäkylä-Tuominen

Jätä kommentti