Lämmön helliessä ruumista lämmitti mieltä vastaanotto El Carmelo-asuntolassa, kun alkamassa oli viikko Salamancan yliopiston taustaryhmän ideoimalla didaktiikan kurssilla. Konsortio löytyy netistä nimellä Hispania Studium, ja sama organisaatio järjestää opettajille kielitieteellisiä matkoja myös Burgosiin, Palenciaan ja Valladolidiin.

Minä ja El Carmelo -asuntolan ex-johtaja tapasimme patiolla.

Lämpöä ei retkeltä puuttunut, sillä parhaimmillaan päiväsaikaan elohopea hipoi 40 astetta, mutta esim. pääkaupunki Madridiin verrattuna Salamancassa eduksi koituu korkea sijainti noin 800 metriä meren pinnan yläpuolella. Se takaa yöllistä helpotusta hellekammoisille.  Alhaisemmat yölämpötilat eivät olleet minunkaan tapauksessani huono asia, kun kävi selväksi, ettei huoneestani löytynyt ilmastointia.

La Doradan eli kultaisen kaupungin kaksi katedraalia jäähdyttelee.

Sunnuntaisen saapumisen jälkeen alkoi seuraavana aamuna ”Renascentium23”-nimellä kulkeva didaktiikan kurssini tasan kello yhdeksän, eikä kuumassa asuntolassa tarvinnut enää koko viikolla päiväsaikaan maleksia, sillä ohjelmaa riitti. Alkuun meille esiteltiin ikivanhan San Estebanin luostarissa sijaitseva luokkahuoneemme.  

Pääovesta sisään ja kurssille mars!

Heti alkuun oli todettava, että kohdalle oli osunut erittäin idyllinen opiskeluympäristö. Sama pätee koko Salamancan kaupungin laajaan historialliseen osaan.

Plaza Mayor on portti Salamancan vanhaan osaan.

Opinahjoja näillä kulmilla riittää, eikä vähiten siksi, että maan vanhin yliopisto sai siellä alkunsa vuonna 1218. Kesäaikaan Salamancassa on noin 150 000 asukasta, mutta talvella luku nousee opiskelijoiden kanssa lähes 200 000:een, mikä on hyvä uutinen myös kaupungin 3500 baarille ja ravintolalle. 

Tauolla hiukopalaa kulman kuppilasta. Lautasella tällä kertaa äyriäismunakasta.

Tiedon portaita pitkin kohti luokkaa.

Yksi tämän tyyppisen kurssin parhaita puolia on ehdottomasti kansainvälisyys. Nytkin yhteen oli kokoontunut opettajia ympäri maailmaa. Ennalta tuttujen perulaisen Marianon ja irlantilaisen Sophien lisäksi paikalla oli espanjan opetuksen ammattilaisia mm. Turkista, Kreikasta, Kolumbiasta, Puolasta, Ranskasta, Italiasta, Uzbekistanista ja Turkmenistanista.  

Eturivissä Kreikan ja Turkin señoritat, takarivissä hillitympi El señor del norte.

Salamancan keskustassa toimii useita yksityisiä kielikouluja, joissa opettajina on lähinnä paikallisia. Heidän kertomansa mukaan eniten espanjaa vieraana kielenä opiskellaan Euroopan maista  Italiassa, Puolassa ja Britanniassa. Muualla maailmassa kärkeä pitävät Yhdysvallat ja Japani. Nämä kansallisuudet erottuivat selvästi myös katukuvan nuorisoryhmissä, onhan Salamanca yksi Espanjan kielimatkailun ykköspaikkoja. Ilmiö poiki hedelmää myös meidän kurssillemme, sillä monet didaktiikan luennoitsijoista olivat hankkineet kannuksensa näissä isoissa kielikouluissa kansainvälisessä ympäristössä.  

Jorge Mesterin kieliakatemiasta puolusti videopelien paikkaa opetuksessa.

Tunneilla tietoa ja kokemuksia jaettiin paitsi järjestäjien taholta niin tuttuun tapaan myös kollegoiden kesken. Näkökulmista ja mielipiteistä ei tullut pulaa jo kulttuurierojenkin takia, mikä teki päivistä todella mielenkiintoisia. Suomen maine koulutuksen edelläkävijänä vaikuttaa edelleen maailmalla pitävän, ja paljon mielenkiintoa kohdistui myös allekirjoittaneen näkemyksiin.  

Marianon hattu ja rentouttavaa kulttuurihistorian hämmästelyä.

Toivottavasti Suomessa jatkossakin ymmärretään laaja-alaisen kielikoulutuksen tärkeys globaalissa menossa menestyäksemme. Kieli kun on avain suhteiden luomiseen ja eri kulttuurien ymmärtämiseen.

Monikulttuurista ryhmäämme dominikaaniluostarin pääovella.

Kurssipäivien aiheet olivat enimmäkseen tutun käytännön läheisiä kuten videot ja videopelit opetuksessa tai kuvien, musiikin ja mainosten käyttö tunneilla. Uudempia tuttavuuksia edustivat pelleilemisen tekniikat teatteriammattilaisen tuomisina tai psykologian teorian soveltaminen aiheeseen. Kaikki oli päivitettyä informaatiota tähän hetkeen, ja suurin osa löytyy myös verkon maailmasta. 

Ymmärtääkseen kieltä on tunnettava kulttuuria.

Itse luentojen ja oppituntien lisäksi pakettiin kuului lukuisia aktiviteettejä, jotka vahvistivat kokemusta. Meidän kurssimme poikkesi monissa kulttuurikohteissa, tapas-kierroksella ja flamencoa katsomassa sekä vielä itse sitä kokeilemassa tanssitunnilla.   

Uusia termejä ja muuveja flamenco-tunnilta.

Salamancan viikko jätti sulateltavaa pitkäksi aikaa, sillä niin paljon sillä oli tarjottavana. Kaiken kaikkiaan kokemus oli inspiroiva ja siitä sai hyvää kokonaisvaltaista  oppia, joka ei voi olla osaltaan kehittämässä opettajaa ja ennen kaikkea ihmistä. Tämän tyyppinen matka sopii  kaikille kieltenopettajille, jotka haluavat päästä perille siitä, millaista on hyvä opetus didaktiikan nykyperiaatteiden mukaisesti.  

Espanjan terveisin, 

Jouni Karapalo, kurssilla heinäkuussa 2023

Kurssin järjestäjä: Hispania Studium

Jätä kommentti